Faced with an aging facility with room for only one small fire truck and an increase of service area, the owner contracted the design team for the development of their new, LEED Certified facility.

The building is designed to be large enough for multiple vehicles and additional staff, with room for expansion in the future. The design team worked to integrate living and work spaces throughout, yet clearly designate public, private and living spaces to provide security. Unique site constraints on three sides proved to be challenging when developing programmatic spaces. One devised solution was to position the apparatus bay nearest the railroad to act as a buffer to the living area.

Throughout, typical materials from the area were utilized in a non-typical way for detailing, resulting in refined texture on the exterior of the building.