With rowing as the university’s largest women’s sport, the program required a permanent facility to meet space needs and resolve training limitations. The site for the new facility is within a city park which is adjacent to a main boulevard.

The building’s exterior complements the towering cottonwood trees while embracing the nearby river and its views. In addition to the circulation core, the first level houses boat storage and a rowing simulation tank that simulates competition-rowing conditions and provides a year-round training venue. The design team partnered with the university’s renowned hydraulics lab to create one of the highest performing rowing tanks in the world. The design of the tank included a ¼ scale model in which propulsion scenarios were tested along with flow conditioning devices to reduce turbulence and maintain a smooth surface within the eight-foot wide and two-foot deep channel.

The second level houses meeting rooms, training rooms, offices, and locker facilities. A terrace, with views up and down the river, provides outdoor training and events space.

The building is positioned parallel to the river with the training room’s south wall pulled back to the east-west axis to create the second level terrace. This angle provides optimized sun control and creates the building’s prow-like profile, which is emphasized by berms and rain gardens that cascade from the facility’s north and south sides.

A porous concrete boat landing and dock allow rowers to safely maneuver the rowing shells between the storage bay and the water's edge.

The project is LEED Gold Certified.