The structure serves as administrative offices, logistics center, and public interface for a bus transit agency of a small city. It represents a public image of service through professionalism and efficiency. The users' charge was simple: “Don’t let us look like the shop office stuck on a bus barn.”

The occupants are represented by a structure that takes cues from the machines they administer, drive, and maintain. While having various professional concerns, all took pride in their mission and felt best represented by the “machines” of their trade. The design encompasses cues from the bus, from the public “entry well” to the individual offices behind a streamlined series of apertures. Even the use of metal, in deference to treating the envelope as a body of attached and interlocking pieces, rather than a collection of simple walls, treats the building as a machine of parts and purpose.

Efficiencies are realized through stacking of program elements, which also aided in creating a “body” large enough to be expressive when attached to a building six times its size. The structure further models efficiencies by capturing waste heat from the nearby university power plant, allowing the structure to serve as a radiator for a system larger than itself. An expression of this purpose is deftly made with a grille element used to engage the existing building.

The resulting building is an expression of machines, professionalism, and efficiency: a representation of the people within and the work that they do.