Located within the State of Iowa Capitol Complex, this project is an infill development on the 6-acre site of a former landfill. As a gateway to the complex at its Southeast corner, the project is a figural and literal threshold to the powerful example of government – supported by location and by its demonstration of replicable strategies for performance and savings. It further proves that the challenge of elegant design and exemplary performance can be solved even within limited budgets.

The building – home to two state agencies that govern state utilities issues – is organized in two wings joined by a central lobby. The north wing comprises the one agency on two levels while the south wing is comprised of the other state agency on level two and common spaces on level one. The resulting building is elegant in design – and performance – proving that the very energy it regulates can transform design. It sits as a symbol of the sustainable stewardship of the State of Iowa by demonstrating proven, cost-effective energy efficiency measures.