This new police facility links three blocks of civic buildings in a low-density urban setting and replaces the existing windowless facility with one that is open, accessible and inviting to the community.

The building utilizes a number of sustainable design principles to achieve LEED® Gold Certification. Clearstory windows with broad overhangs admit glare-free daylight. Custom horizontal louvers are specifically designed to prevent entry of summer sun. Green roofs over the entry and community room are visible from the street, while the largest (8,500 sf) is accessible to employees through the second floor break room.

The massing of the building is a union of climatic and programmatic needs. The building is configured along an east/west axis to maximize the exposure to prevailing cool spring and fall breezes and to minimize exposure to east/west sunlight. The parking structure, located to the north, blocks northwest winter winds and buffers the sound of the railroad. A sky bridge connects the police facility to the adjacent county facility.

Internal functions were grouped according to their ability to benefit from natural ventilation and daylight. Offices were located on the upper levels and along the perimeter of the building, and were given operable windows. Support functions, high security areas, and rooms with specialized needs were concentrated in the core of the building and in the lower level.

Green spaces along the south and east street frontages connect to existing green spaces: the City Hall to the east and the County Courthouse to the west. The green space also serves as a rain garden and a security buffer between the street and the building.

The project was built in two phases on the existing site. The administrative offices were built on what was a surface parking lot. Once complete the existing building was demolished and the two-level attached parking structure was built where the original building stood.